Något som många kanske inte tänker fullt så mycket på är vad vi egentligen köper i butiken, och vad som är lämpligt att köpa just nu. Förut åt vi mycket mer efter säsong, men i takt med att globaliseringen och de långväga leveranserna av råvaror har ökat så kan vi få tag på nästan vad som helst när som helst, vilket gör att vi kanske glömmer bort att tänka mer på säsong när vi köper, tillagar och äter mat. Om vi går det är det bra både för plånboken, miljön och för hälsan eftersom vi kan få i oss bättre och naturligare råvaror som inte behövt en massa behandling för att hålla sig i bra skicka trots att de inte alls är i säsong.
Nu när det är höst är det riktigt ordentliga skördetider vilket är perfekt för den som vill äta det som är i säsong! Det är mycket olika grönsaker, rotfrukter, frukter och bär som skördats både i Sverige och utomlands som vi med fördel kan använda oss av i matlagningen, till exempel när vi i höst ska göra efterrätter! Det bästa är kanske att ha en väldigt god och trevlig efterrätt i grunde som man kan variera genom att servera olika frukter och bär till! Du kan till exempel göra en riktigt god pannacotta och sedan göra olika fruktkompotter eller till exempel värma bär för att servera till, bara fantasin sätter gränser! Så länge du har en riktigt len och fin vaniljpannacotta i grunden så går det nästan inte att misslyckas. Om du vill göra eget vaniljextrakt till din pannacotta kan du se på videon under hur det går till!