Fixa midsommarfesten

Fixa midsommarfesten

Sommaren är festernas säsong där både högtider och spontanfirande av semestrar, värme och grönska står på agendan. Midsommar som närmar sig och här följer enkla tips om hur förutsättningar för ett lyckat firande skapas.

Två viktiga aspekter för en lyckad fest överlag är ledorden omtanke och omsorg. Det krävs förhållandevis ganska lite för att allt ska bli bra, man kan aldrig planera för mycket och en genomtänkt meny höjer stämningen på de flesta tillställningar. Aktiviteter är alltid roligt, men det kan vara spännande att göra något som sticker ut från de klassiska midsommarlekarna. En rolig och vuxnare aktivitet än säckhoppning är att hålla i en vinprovning med gästerna. I Expressen Leva och Bo finns tips om hur man kan göra detta och för den tävlingsinriktade kan man även göra om provningen till en lagtävling för smaksinnet. Generellt är det viktigt att vara generös med tid, ju fler gäster desto längre tid tar allt praktiskt som att duka fram, samlas, leka, äta, mingla osv.

Gör som Ernst och Micael

Enligt Ernst Kirchsteiger är det viktigaste för en lyckad fest att bjuda in bra människor. Han avslöjar i TV4 några av sina bästa tips för en lyckad tillställning. Mat är viktigt, men det går lika bra att hålla det enkelt, förbered det mesta och beställ tårta för att slippa göra allt arbete själv. Att vara utomhus till den mån som vädret tillåter är ett plus. Rätt dukning ger festlig känsla, långbord prytt med blommor och levande ljus funkar alltid. Bordplacering med namnlappar ger personlig känsla och varför inte ha lappar med roliga uppdrag under varje gästs tallrik. Egentligen handlar det inte så mycket om vad man gör, utan hur man gör det. Man vill att gästerna ska lämna festen med ett leende på läpparna och flera roliga minnen från kvällen. Den kända festfixaren Micael Bindefeld delar också med sig av värdefulla tankesätt kring festfixande i ett inslag i Sveriges Radio:

– Planera och gör det inte för komplicerat. Och se till att du kan vara med dina gäster, alla ska kunna ha trevligt och njuta. Man kan förbereda det mesta.