Från en grön sommarkrans till en grön julgran

 

Midsommarfesten är ett minne blott tills nästa år igen. Men det roliga behöver inte vara helt över än. Julen är också någonting att se fram emot. Som alltid inför högtider är det mycket som ska fixas. Handla, laga mat dekorera och mycket annat. Inför jul ska du också handla julklappar. För många är jul en tradition som skapar mycket stress. Att resa över jul och nyår har därför blivit ett populärt sätt att jul för många familjer. I år är trycket redan stort på bokningar och de populäraste resmålen snart slutsålda enligt dn.se. Alla vi förstås inte resa på jul. Att få vara hemma och umgås med familjen och ha det trevligt är något många längtar efter inför jul. Det går att bota julstressen med små medel om du ska stanna hemma med familj och släkt i jul.

 

Så reducerar du julstressen

 

Ofta är det kraven inför julen som stressar många. Så sänk kraven till att börja med! Allting måste inte vara hemlagat– vissa saker kan köpas färdiga. Alternativt går det att köra en knytis istället. Det måste inte vara en person som har huvudansvaret för maten. Dela på inköpslistan och ta olika ansvarsområden. En annan sak är stressen kring julklappar. Många har vuxit ifrån julklappar så skippa det helt eller dra ner på antalet. Väljer ni att köpa julklappar– begränsa det till en summa som alla förhåller sig till. För att spara pengar går det också att skaffa en plastgran istället för en riktigt gran. Det blir en engångskostnad och kräver inget underhåll i tid av ledighet. Det absolut viktigaste är dock att ha återhämtningsperioder i december. Det kan vara små saker som att ta en tupplur eller en promenad. Det handlar om att samla energi mitt i julrushen.

 

Du kommer du långt med planering

 

Stress skapas när vi upplever att vi har tidsbrist. Gör dig själv en tjänst och var ute i god tid. Börja med en lista på julklappar som ska köpas. Om du ska beställa julklappar– gör det i god tid eftersom leveranstiden kan vara längre. Planera också vad du vill ha för mat på julen. Förbeställ om det är något som riskerar att ta slut.