Goda viner till kyckling och lax

Det finns få maträtter som är så populära som kyckling i Sverige. Kyckling är bland det mest omtyckta på matborden i de svenska hemmen och i köken. Men hur väljer man egentligen ett vin som passar till kycklingen och olika måltider med kyckling som bas?

Ska du bjuda på middag och vill servera ett gott vin? Då kan det vara bra att ha koll på vilka viner som passar till vilken mat. Visste du till exempel att du kan handla på systembolagets billigare vinsida bara du vet vilka druvor som passar till vad? Du kan också lyxa till det med dyrare viner om du så vill, men då gäller att du väljer viner som är exklusiva och prisvärda viner på samma gång.

Tips på viner att välja

I Expressen har man sammanställt en ypperligt bra guide över vin och mat, och skrivit om vilka viner som passar med vilka rätter. Det första tipset att titta närmare på är vinet Bikandi Ecologico Crianza som är ett spanskt vin. Det kostar 89 kronor på Systembolaget för en flaska och är ett vin från regionen Rioja. Ett vin som enligt expertisen på området passar utmärkt till en riktigt krämig kycklinggryta med champinjoner. Vinet bjuder på en och annan kryddig ton. Inslag av olika örter i en mer rak stil som är ganska direkt finner man i detta vin. Ett annat tips på vin som passar till kyckling är ett sydafrikanskt så kallat rosévin. Vinet heter Mulderbosch Rosé och har alltså skeppats hela vägen från Sydafrika och står nu på en av hyllorna på Systembolaget och går loss på summan 85 kronor. Vinet har en ganska egen och distinkt stil, och det har inslag av smak av både röda äpplen men också vinbär. I eftersmaken kan man ana en lite mer utdragen känsla och karaktär. Enligt expertisen så passar just detta rosévin extra väl till en caesarsallad samt lite grillad kyckling

Lyxa till det med vin och lax

Om det i stället är lax som står på menyn för dagen eller kvällen och du vill göra måltiden lite lyxigare eller festligare med ett vin som passar väl till maträtten så finns det lite tips att få även där. Ett vin som passar väl till lax är delvis beroende på hur laxen har tillagats. Lax kan vara halstrad, ugnsbakad eller kanske till och med varmrökt. Ett vin som är gott och passande är det australiensiska vinet Rawsons Retreat Chardonnay. Det kostar 79 kronor för en flaska på Systembolaget. Vinet som skickats hela vägen från Australien till våra mer nordliga breddgrader är ett vitt vin. Det kan beskrivas som fräscht och lite fruktigt. Det innehåller små smaker av både äpplen och citrus. Det passar enligt expertisen extra väl till en varmrökt lax ihop med en potatissallad.