Laga mat i diskmaskinen

Laga mat i diskmaskinen

För att bli en mästare i köket och laga avancerade rätter behövs med största sannolikhet en rad olika köksredskap och maskiner. Men är man lite smart i sin matlagning kan man laga den med enbart en diskmaskin samtidigt som man diskar tallrikar.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att det är viktigt att ha bra redskap när man lagar mat och att det även gör matlagningen mycket roligare.

”Men desto bättre redskap man har, ju roligare blir det! Så är det bara. Som med så mycket annat här i livet.” Läs mer.

Använd de maskiner du har

Men när man tänker efter så kan det kännas onödigt att lägga en förmögenhet på köksredskap som man bara använder någon gång ibland. Därför har det nu kommit en mottrend mot vår konsumtion av en massa redskap, där man lagar mat med de maskiner som man redan har hemma. För ett par år sedan läste vi bland annat om en kvinna som gjort en kokbok där alla recept skulle lagas på kaffebryggaren. Sedan skrevs det om ytterligare en kvinna som lagade mat på ett rätt konstigt sätt.

Laga mat i diskmaskinenkök

I SvD kan man läsa om henne och att hon använder sin diskmaskin för att laga mat. Den här tillagningsmetoden ska dessutom vara miljövänlig eftersom man kombinerar matlagning med diskning. Om maten ligger i en förpackning som förslutits ordentligt ska man alltså kunna tillaga den under en normal diskmaskinstvätt. För att få bästa resultat ska maten läggas i en lufttät behållare eller en vakuumpåse. Ett livsmedel som lämpar sig extra bra att tillagas i diskmaskinen är fisk eftersom den blir ångad i hettan från vattnet. Diskmaskinen blir liksom en ångugn och all mat som har en låg tillagningstemperatur kan åka in i den. Några av de maträtter som har testats att tillaga i diskmaskin är äppelpaj, couscous och havsabborre.