Potatisen blev populär i Sverige tack vare Jonas Alströmer, även om det faktiskt inte var han som införde plantan i Sverige. Den växte redan i Uppsala botaniska trädgård.
Idag är potatisen en viktig råvara i Sverige, även om den var ännu viktigare för ungefär 50 år sedan. Det finns många olika rätter som innehåller potatis, och det finns ett stort antal sorter. Tyvärr blir utbudet av olika sorter i butikerna allt snävare, så fråga efter en lite ovanligare sort nästa gång du är och handlar.
Till den här rätten kan man dock använda vilken sorts potatis som helst. Potatisbullar åt de flesta av oss i skolan, och alla har inte helt positiva minnen av rätten. Hemlagade potatisbullar är dock något helt annat än de som görs i storkök. Prova själv.
Recept för fyra personer
- ½ kilo kokt och skalad potatis
- 2 ägg
- 2 matskedar standardmjölk
- ½ tesked salt
- 1 deciliter ströbröd
- 2 matskedar smör eller olja
Mosa potatisen, och låt den svalna. Blanda sedan med de andra ingredienserna, utom ströbrödet och smöret. Blanda till en deg och forma platta ”puckar”, ungefär 3 centimeter tjocka. Vänd puckarna i ströbröd och stek dem sedan i smör på medelvärme, ungefär 3 minuter på varje sida.
Servera potatisbullarna med stekt fläsk, lingonsylt och en sallad på rårivna morötter eller finstrimlad vitkål.
Varianter
Det går att variera sina potatisbullar på samma sätt. En del använder inte ströbröd, utan blandar istället ½ deciliter vetemjöl i degen. Det går också att tillsätta finhackade örter, som persilja eller gräslök. Har man ingen lingonsylt kan man tillsätta några matskedar senap, skånsk eller svensk, i degen.
Att först koka potatisen, sedan mosa den och steka igen tar en del tid. Många kokar därför extra mycket potatis till middagen kvällen innan, och sparar kall potatis till potatisbullarna. De bullarna får inte riktigt samma konsistens. Har man riktigt bråttom kan göra potatisbullar på pulvermos, som man blandar med mindre vatten än vanligt, och sedan forma bullar som man steker.