Tillaga din fångade fisk

Tillaga din fångade fisk

Det är många som tycker om att laga mat, och intresset för vad det faktiskt är man stoppar i munnen blir större för varje år. Fler och fler blir mer medvetna om vad det är de har på tallriken och ser till att göra mat från grunden, allra helst med råvaror som man vet vart de kommer ifrån och som är ekologisk odlade. Det ger en trygghet att veta vad det är man äter, och när man kanske till och med kan åka iväg till en närbelägen gård för att köpa allt från grönsaker till kött, eller när det finns en bondemarknad man kan besöka, ja då brukar det kännas extra fint i hjärtat hos den som ska tillaga och äta maten.

Någonting som människan gjort i tusentals år och som vi fortfarande gör idag är att jaga och fiska. Och då kan man verkligen säga att man har koll på vart det man äter kommer ifrån, när man själv har fångat det. Att fiska är inte bara ett sätt att skaffa sig någonting att äta, det är också ett nöje som många ägnar sig åt på sin fritid för att de tycker det är både avkopplande och roligt. Och att man sedan kan få någonting riktigt gott på kroken gör ju inte saken sämre! Gös är en av de fiskar som finns i svenska vatten som är en av de godaste man kan fånga, och med en riktigt bra wobbler för gös på sitt spö kan man säkerligen få en fin fångst. Sedan är det bara att ta hem och fixa till den, och här följer ett enkelt recept för hur du tillagar din nyfångade gös, receptet kommer från GD.se.

För 4 personer

1 gös på cirka 1,5 kg
2 citroner
1 kruka färsk rosmarin
1 liten gul lök
50 g smör
1 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar 

Att äta till:

kokt potatis
ärtor
citron

1. Skär bort huvudet och sprätta upp fisken på buksidan fram till analöppningen. Ta ut inälvorna men var försiktig med kniven så inte gallblåsa eller tarminnehåll läcker ut. Skölj noga i kallt vatten. Fixar du inte jobbet, be fiskhandlaren om hjälp.

2. Snitta några gånger i fiskens skinn. Salta och peppra såväl utanpå som i bukhålan. Skär rosmarinkvistarna från plantan. Tvätta och skiva citronerna. Skala och dela löken i bitar. Stoppa in drygt hälften av rosmarinen i buken samt merparten av citronskivorna. Lägg den fyllda fisken på ugnsfast fat med resterande rosmarin och citron över respektive under fisken. Sprid ut lökbitarna runt om fisken.

3. Smält smöret i kastrull på låg värme. Slå smöret över fisken.

4. Ugnsstek fisken i 125 graders ugn i cirka 45 minuter eller till en kärntemperatur på 52 grader. Ös fisken några gånger under tillagningen. Har du en termometer kan du låta den hänga med under stekningen, instucken i den tjockaste delen, för att ha full kontroll över tillagningen.

4. Servera med kokt potatis, ärtor som fått ett uppkok i lika mycket saltat som sockrat vatten samt massor av citron.

 

Lycka till!