”Får det lov vara lite vin?” är frågan vi ställer oss i detta vininriktade inlägg från 2014. Vidare informerar vi om hur du går tillväga för att bli en vin expert, och hur märkningen av vinerna på Systembolaget fungerar. Och hur vinsystemet fungerar är en mycket viktig och bra sak att kunna, speciellt när det kommer nya årstider – och även nya vinsorter. Men innan en kan se framåt måste året som varit summeras. Därav kommer här lite vinfakta för 2014.
Under 2014 såldes nästan 198 miljoner liter vin till Svenskarna (källa) och det är en otroligt stor siffra och nästan svår att först. Men trots den höga siffran så minskade faktiskt vinförsäljningen med 0,1 procent. Främst är det röda och vita viner som är populära men egentligen är denna information inte förvånande. Att vi dricker mycket vin i Sverige är ju inte heller någon nyhet. Vi svenskar gillar ju att unna oss ett glas till maten och njuter gärna av goda viner som till exempel Amarone. Dessutom är det inte i Sverige inte helt ovanligt att gå på vinprovning, för att lära sig mer om vinsmakerna – vilket självklart göra att vi köper vin till hemmet allt oftare. Det är främst Stockholmare som köper vin, deras inköp består av drygt 14 miljoner liter, och minst inköp gör man i Norrbotten där det endast är 1,4 miljoner liter som såldes.
Det mest populära vinet
Sett till volym är det mest populära lådvinet som vi svenskar köper Zumbali Chenin Blanc. Ett vitt vin som har sålts runt 4 miljoner liter av märket sett till 2014. Det mest populära röda vinet var Umbala som sålde 3,7 miljoner liter. Det är dock en minskning sett till 2013.
Nu till våren kommer även många nya viner att släppas och det blir spännande att se om de kommer att ta sig in på marknaden och kunna konkurrea med de mest populära vinerna. För att ett vin ska bli mycket populärt bland svenskarna är vår gissning att det ska vara i rätt prisklass, inte vara för dyrt och ha lång hållbarhet.